Alles over Huntington

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Geplaatst op

Veel mensen vinden het geen prettig idee om een uitvaartverzekering af te sluiten. Toch is dit een belangrijke stap om te nemen, omdat een groot deel van de kosten van de uitvaart nu gedekt zijn. Je wilt je nabestaanden toch ook niet met schulden opzadelen? Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Welke soort uitvaartverzekering?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Natura uitvaartverzekering. In dit geval verzeker je jezelf voor een pakket van producten en diensten. Dit kan van een hele simpele tot een heel uitgebreide uitvaart zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om een Kapitaal uitvaartverzekering te nemen. Deze verzekering keert bij overlijden een bepaald bedrag uit en hier kunnen de nabestaanden dan de uitvaart voor regelen. Tot slot is er nog de Koopsom uitvaartverzekering. Deze verzekering lijkt op de Kapitaal uitvaartverzekering. Je betaalt echter niet maandelijks, maar legt eenmalig een bedrag in en dit wordt weer uitgekeerd bij overlijden.

De kosten van de uitvaart

Als je een uitvaartverzekering af gaat sluiten, is het belangrijk dat je weet voor welk bedrag je verzekerd bent. Dit is voor een groot deel afhankelijk van je persoonlijke wensen. Om een voorbeeld te geven: cremeren is goedkoper dan begraven. Daarnaast zijn er nog allerlei optionele kosten als: de kist, rouwkaarten of een advertentie. Deze bijkomende kosten kun je allemaal meeverzekeren. Je mag er vanuit gaan dat een uitvaart gemiddeld vijf- tot tienduizend euro kost. Er zijn trouwens allemaal handige rekentools te vinden op internet, zodat je zelf kan berekenen wat jouw uitvaart gaat kosten. Houd er wel rekening mee dat de kosten in de loop der jaren stijgen.

Looptijd en premie

De meeste uitvaartverzekeringen kennen een bepaalde looptijd (de tijd dat je premie betaalt). De looptijd bepaalt in principe de hoogte van de premie. Hoe langer de looptijd, hoe lager de premie is en andersom. Je kunt je bijvoorbeeld levenslang verzekeren. Dan betaal je minder premie dan als je je verzekert tot je zeventigste. Veel mensen nemen zonder na te denken de uitvaartverzekering met de laagste premie. Dit is lang niet altijd verstandig om te doen, omdat deze verzekering misschien niet al je uitvaartwensen dekt. Ga je een uitvaartverzekering afsluiten? Vergelijk deze dan goed met elkaar.

Gevolgen bij overstappen of opzeggen

Een uitvaartverzekering sluit je in principe maar een keer in je leven af. Toch kan het voorkomen dat je de verzekering op wilt zeggen of dat je wilt overstappen naar een andere uitvaartverzekering. Mocht je de verzekering op willen zeggen dan krijg je een deel van de betaalde premie terug. Dit noem je de afkoopwaarde. De hoogte van de afkoopwaarde is afhankelijk van het aantal jaren dat je premie betaald hebt. Nadeel hiervan is dat de uitvaart waarschijnlijk niet meer kostendekkend is. Als je overstapt naar een andere uitvaartverzekering heb je dit probleem niet. De kosten van de uitvaart blijven gedekt. Wel zal je een nieuw (hoger) premiebedrag moeten betalen, omdat je ouder bent geworden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je informatieve blog die gaan over gezondheid.

Contactgegevens

Via info @ allesoverhuntington.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden