Alles over Huntington

Wanneer moet je beginnen met vitamine D supplementen?

Geplaatst op

Nederland en zon is iets wat niet heel vanzelfsprekend is. In de lente en de zomer hebben we gelukkig wel mooie zonnige dagen ertussen zitten, maar zodra de “r” in de maand komt, wordt het lastig om zonnestralen mee te pakken. Helaas heeft ons lichaam voor het aanmaken van vitamine D vanuit ons lichaam zonlicht nodig. Het gebruiken van een zonnebank ter “vervanging” van de zon is af te raden. De zonnebank is namelijk schadelijker dan de eventuele voordelen die je ermee bereikt. Daarom kampen veel Nederlanders met een vitamine D tekort in de herfst en winter en is het nodig dit tekort aan te vullen met bijvoorbeeld vitamine D supplementen

Hoe maakt ons lichaam vitamine D aan?

Door de UV-straling uit zonlicht maakt onze huid zelf vitamine D aan. Dit gebeurt doordat het lichaam cholesterol omzet in vitamine D. Er wordt vaak gezegd dat je hele kleine beetjes vitamine D ook uit voeding kunt halen. Dit klopt! Vitamine D zit in vette vis, roomboter, volle zuivelproducten en vlees. Echter, is dit een zeer lage en beperkte hoeveelheid vitamine D. Dus met het eten van deze producten ben je er nog niet. 

Te veel vitamine D is ook niet goed

Een vitamine D tekort moet aangevuld worden met bijvoorbeeld vitamine D supplementen, maar pas op dat je niet doorslaat en te veel vitamine D tot je neemt. De maximum aanbevolen hoeveelheid door de Gezondheidsraad in Nederland is zo een 50 microgram/2000 IE per dag. 

Hoeveel vitamine D mag ik gebruiken?

Per leeftijdsgroep is er een advies hoeveelheid opgesteld, deze geeft aan hoeveel gram vitamine D je per dag zou mogen slikken. Vitamine D supplementen worden sowieso aangeraden voor:

  • Kinderen tot 4 jaar – 10 g
  • Mensen met een donkere huidskleur (huidtype IV) – 10 mg
  • Mensen die weinig tot niet in de zon komen – 10 mg
  • Zwangere vrouwen – 10 mg
  • Vrouwen tussen de 50 en de 70 jaar – 10 mg
  • Oudere mannen en vrouwen van boven de 70 – 20 mg
  • Mensen met osteoporose – 20 mg
  • Mensen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen – 20 mg

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je informatieve blog die gaan over gezondheid.

Contactgegevens

Via info @ allesoverhuntington.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden