Alles over Huntington

Wat is het verschil tussen de tandarts en mondhygiënist?

Geplaatst op

Ken je dit: je gaat naar de tandarts voor een periodieke controle, alles is in orde maar de tandarts komt toch wat dingen tegen waar hij een expert naar wil laten kijken. Vervolgens stuurt hij je naar de mondhygiënist die enkel wat tandplak verwijdert en advies geeft over het gezond houden van het gebit. Dit klinkt overbodig, maar toch is er een daadwerkelijke reden dat er zowel een tandarts als mondhygiënist is. In deze blog gaan we er verder op in.

Verschil tandarts en mondhygiënist

Eigenlijk kun je de tandarts en mondhygiënist zien als twee verschillende specialiteiten die hetzelfde doel hebben. Echter richt de tandarts zich veel meer op het restaureren van de tanden en kiezen zelf, terwijl de mondhygiënist richt zich op preventie en de gezondheid van het tandvlees. De mondhygiënist kan jou advies geven over hoe je moet poetsen en kan zien of jouw tandvlees nu of later voor problemen gaat zorgen. Een tandarts heeft veel meer kennis over de tanden zelf. Bij de tandarts kom je te weten hoe de gezondheid van je tanden is en hoe de tanden groeien of recht staan. Als je bijvoorbeeld gaatjes hebt, dan kan de tandarts deze gaatjes opvullen. Ook bij kiespijn of andere kwalen komt de tandarts in actie. De tandarts zal dus bijvoorbeeld gaatjes boren, kiezen trekken, wortelkanaalbehandelingen uitvoeren enzovoort. De mondhygiënist helpt meer bij het voorkomen van de gaatjes, tandplak en ongezond tandvlees. Voorkomen is beter dan genezen: de mondhygiënist heeft dus wel een belangrijke rol. Als jij last hebt van je gebit en je bent niet zeker of de mondgezondheid optimaal is, raden we aan om langs te gaan bij mondhygiënist Amsterdam

Behandelingen mondhygiënist

De mondhygiënist doet behandelingen die de tandarts wellicht niet doet. Zo geeft de mondhygiënist een volledige gebitsreiniging waarbij plaque, tandsteen en aanslag verwijderd worden. Ook zal deze fluoride kunnen aanbrengen op tanden waar te weinig fluoride op zit. Fluoride is belangrijk om de tanden goed hard te houden zodat ze niet gevoelig worden. Het is de beschermende laag. Uiteindelijk is het dus verstandig om ook naar een mondhygiënist te gaan, niet alleen naar een tandarts.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je informatieve blog die gaan over gezondheid.

Contactgegevens

Via info @ allesoverhuntington.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden