Alles over Huntington

Wat is kanker?

Geplaatst op

Kanker is een veel voorkomende ziekte in Nederland. Zo rond de 3,5% van de Nederlandse bevolking heeft kanker. Het is een nare ziekte voor degene die het heeft en ook voor de mensen in zijn of haar omgeving. In deze blog wordt uitgelegd wat het verschil is tussen een goedaardige tumor en een kwaadaardige tumor. Daarnaast wordt er gekeken naar het ontstaan van kanker.

Wat is het verschil tussen een goedaardige- en kwaadaardige tumor?

Als je kanker hebt, dan noem je dat ook wel een tumor. Deze tumor kan goedaardig zijn, maar hij kan ook kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor tast geen andere organen aan en groeit dus ook niet door andere weefsels heen. Het blijft op een bepaalde plek zitten en kan daarom makkelijk worden behandeld. Een voorbeeld van een goedaardige tumor is een wrat. Deze bevindt zich op één plek in het lichaam en blijft daar ook zitten. Na behandeling van de wrat is de tumor verdwenen. Een kwaadaardige tumor groeit juist wel door naar andere organen. Het kan door het andere weefsel heen en ander weefsel dus aantasten. Het blijft daardoor niet op één plek zitten en is veel moeilijker te behandelen dan goedaardig weefsel. 

Hoe ontstaat kanker?

Ieder persoon heeft DNA. Je DNA zorgt ervoor dat je bent wie je bent en je eigenschappen overneemt van je ouders. Wanneer het DNA beschadigt raakt, kan dit ervoor zorgen dat er ongeremde celdeling kan ontstaan. Dit wil zeggen dat je cellen zich vermenigvuldigen en daar niet meer mee kunnen stoppen. Dat leidt er weer toe dat de cellen zich verspreiden naar plekken waar zij helemaal niet moeten komen. Wanneer dit gebeurd is niet te zeggen. Het kan ook jaren duren voordat zoiets zich ontwikkeld en in sommige gevallen wel tientallen jaren. Kanker is daarom iets wat vaker bij oudere voorkomt dan bij jongeren. Nederland is aan het vergrijzen wat ertoe zal leiden dat steeds meer mensen in Nederland kanker zullen krijgen. Een gezonde levensstijl kan helpen bij het voorkomen van kanker. Dit wil zeggen dat je niet rookt, gezond eet en voldoende beweegt. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je informatieve blog die gaan over gezondheid.

Contactgegevens

Via info @ allesoverhuntington.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden