Alles over Huntington

Wat kan ik doen aan mijn angst voor de tandarts?

Geplaatst op

Odontofobie of dentofobie verwijst naar een overmatige angst voor de tandarts en het ontvangen van tandheelkundige zorg. Hoewel niet iedereen dezelfde angst heeft, is het veilig om aan te nemen dat de meeste mensen op de een of andere manier een zekere mate van tandfobie hebben. Denk hierbij aan de spanning die je als kind voelde toen je naar de tandarts moest. In Amsterdam is er een tandartspraktijk die hier veel ervaring mee heeft. Tandarts Amsterdam geeft samen met ons tips hoe je deze angst kunt aanpakken.

Erken je angst

Angst voor de tandarts is iets wat veel mensen delen: meer dan dat je zou denken. De oorsprong hiervoor kan erg variëren. Vaak zijn tandartsen juist erg aardige mensen die als enige doel hebben om jou te helpen een gezond gebit te krijgen. Ze willen immers ook geen klanten verliezen dus waarom zouden ze express jou angst inboezemen? Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel waar je enge verhalen hebt gehoord van een vriend of familielid die wekenlang met een ontzettende kiespijn heeft moeten lopen. Of van de pijn die zij hebben moeten verdragen tijdens een wortelkanaalbehandeling. Als dat tegenwoordig nog steeds voorkomt, ben je bij de verkeerde praktijk. 

Vind de “juiste” tandarts voor jou

Tandartsen zijn tegenwoordig ontzettend goed in staat om pijnloze procedures uit te voeren. Het gebit is zeer gevoelig en achter je tanden zitten ontzettend veel zenuwen die liever niet blootgesteld willen worden. Daarom worden er in de tandheelkunde veel gebruik gemaakt van verdovingen. Deze verdovingen kunnen heel gericht toegepast worden waardoor je bijvoorbeeld alleen aan de linkerkant van je gebit tijdelijk niks voelt. De juiste tandarts weet wat hij doet en zorgt ervoor dat jij absoluut geen pijn hoeft te verwachten. 

Tandartspraktijken gespecialiseerd als “angsttandarts”

Omdat het zo’n veelvoorkomend probleem is, zijn er tandartspraktijken die zich gespecialiseerd hebben als angsttandarts. In sommige gevallen moeten ze hier een certificaat voor behalen. Deze tandartsen zorgen ervoor dat jij je extra goed op je gemak voelt. Ook nemen zij de tijd om al jouw vragen te beantwoorden en doen ze niets zonder jouw toestemming. Weet dus dat een angst voor de tandarts veel voorkomt, dat het normaal is, en dat er genoeg praktijken zijn die jou hierbij kunnen helpen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je informatieve blog die gaan over gezondheid.

Contactgegevens

Via info @ allesoverhuntington.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden